A meeting of the Council of the General Dental Council

12.40 pm on Thursday 15 March 2018 at the General Dental Council,37 Wimpole Street, London W1G 8DQ

Members:

William Moyes (Chair)

Anne Heal

Caroline Logan

Catherine Brady

Crispin Passmore

Geraldine Campbell

Jeyanthi John

Kirstie Moons

Lawrence Mudford

Margaret Kellett

Sheila Kumar

Terry Babbs

The meeting will be held in public¹. Items of business may be held in private where items are of a confidential nature².

If you require further information or if you are unable to attend, please contact Mohit Abbi as soon as possible:

Interim Governance Manager, General Dental Council Tel: 0207 167 6343 Email: mabbi@gdc-uk.org

_

¹ Section 5.1 of the General Dental Council Standing Orders for the Conduct of Business 2016

² Section 5.2 of the General Dental Council Standing Orders for the Conduct of Business 2016

Public Council Meeting

Questions from members of the public relating to matters on this agenda should be submitted using the form on the Council meeting page of the GDC website. When received at least three working days prior to the date of the meeting, they will usually be answered orally at the meeting. When received within three days of the date of the meeting, or in exceptional circumstances, answers will be provided in writing within seven to 15 working days. In any event, the question and answer will be appended to the relevant meeting minute and published on the GDC website.

Confidential items are outlined in a separate confidential agenda; confidential items will be considered in a closed private session.

PART ONE - PRELIMINARY ITEMS

1.	Welcome and Apologies for Absence	William Moyes, Chair of the Council	12.40- 12.45pm	Oral
2.	Declarations of Interest	William Moyes, Chair of the Council	(5 mins)	
3.	Questions Submitted by Members of the Public	William Moyes, Chair of the Council	-	-
4.	Approval of Minutes of Previous Meetings	William Moyes, Chair of the Council	12.45- 12.50pm	Paper
	To approve the minutes of the meeting held on 1 February 2018		(5 mins)	
5.	Matters Arising and Rolling Actions List To note any matters arising from the public meeting held on 1 February 2018 and review the rolling action list	William Moyes, Chair of the Council	12.50- 12.55pm (5 mins)	Paper
6.	Decisions Log To note decisions taken between meetings and under delegation (if any)	William Moyes, Chair of the Council	-	

PART TWO - ITEMS FOR DECISION AND DISCUSSION

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
7.	Q4 Finance Review Melanie Stewart, Head of Finance and Procurement	Patients, Professionals, Partners, Performance	12.55- 13.15pm (20 mins)	Paper
8.	Q4 Balanced Scorecard Michael Huntley, Head of PMO and Reporting	Patients, Professionals, Partners, Performance	13.15- 13.25pm (10 mins)	Paper
9.	Business Plan Status Report Quarter 4 Gurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate Resources Michael Huntley, Head of PMO and Reporting	Patients, Professionals, Partners, Performance	13.25- 13.40pm (15 mins)	Paper
10.	Dental Complaints Service Report Q4 Hazel Adams, Head of DCS	Patients, Professionals, Partners, Performance	13.40- 13.50pm (10 mins)	Paper

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status
11.	Information Governance Annual Report 2017 Lisa-Marie Roca, Principal Legal Advisor Luke Whiting, Information Governance Manager	Patients, Professionals, Partners, Performance	13.50- 14.00pm (10 mins)	Paper
Break			14:00 - 14:15 (15 mins)	
12.	GDC Investment Principles Gurvinder Soomal, Executive Director, Registration and Corporate Resources Melanie Stewart, Head of Finance and Procurement	Patients, Professionals, Partners, Performance	14.15- 14.20pm (5 mins)	Paper
13.	Committee Reports/updates 13.1. Audit and Risk Committee 13.2. Policy and Research Board 13.3. Remuneration Committee 13.4. Finance and Planning Committee Committee Chairs	Patients, Professionals, Partners, Performance	14.20- 14.35pm (15 mins)	Papers
14.	GDC Fee Regulations Rebecca Cooper, Head of Strategy and Research Patrick Kavanagh, Policy Manager	Patients, Professionals, Partners, Performance	14.35- 14.45pm (10 mins)	Paper Appendix to follow
15.	Horizon Scan Angeline Burton, Head of Communications and Engagement	Patients, Professionals, Partners, Performance	14.45- 14.50pm (5 mins)	Paper

PART THREE - ITEMS FOR NOTING

No	Item & Presenter	Theme	Time	Status	

PART FOUR - CONCLUSION OF BUSINESS

16.	Any Other Business	William Moyes, Chair of the Council	14.50-14.55pm (5 mins)	Oral
17.	Review of the Meeting As part of the review, can the Council be satisfied that the organisation is well-governed and specifically that: Time allocated to each paper Detail, balance, and level of information in papers	William Moyes, Chair of the Council	14.55-15.00pm (5 mins)	Oral

	Did papers make clear what happened at each Committee.		
	The Council's work programme is appropriately prioritised and timetabled and balanced		
	Any items in the Closed Session of Council that could have been considered in the Open Session?		
18.	Date of Next Meeting	'	
	Thursday 17 May 2018		